Ju-jitsu Competitie

Binnen het ju-jitsu bestaan er verschillende competitievormen. Binnen onze federatie worden momenteel de disciplines fighting system, duo system, random attacks, groundfight en Brazilian jiu-jitsu / ne waza beoefend. Het fighting system, duo system en ne waza / BJJ worden ook internationaal beoefend (JJIF) en maken deel uit van het programma van de World Games (de "Olympische Spelen" voor niet-Olympische sporten).

België was in het verleden reeds verschillende keren zeer succesvol, met onder andere verschillende Europese titels bij de volwassenen en een wereldtitel bij de jeugd. Ook op de World Games werden al verschillende medailles behaald door onze atleten.

Jaarlijks worden in Vlaanderen verschillende tornooien georganiseerd in de disciplines, o.a. provinciale kampioenschappen, het Belgisch kampioenschap, ... Op deze tornooien worden vaak, naast de gewone categorieën, aparte categorieën voorzien voor beginners (deelnemers met weinig tot geen ervaring) zodat ze op een laagdrempelige manier kunnen proeven van de competitievormen en geleidelijk kunnen groeien naar een hoger niveau. In het duo system wordt er in deze reeksen zelfs met aangepaste reglementen gewerkt, de koppels in de beginnersreeksen moeten minder oefeningen kennen zodat ze veel makkelijker aan de discipline kunnen deelnemen.

De V.J.J.F. vzw heeft ook reeds enkele grote internationale tornooien georganiseerd. In 2008 werd in Antwerpen het Europees Open Kampioenschap georganiseerd, één van de belangrijkste tornooien op internationaal niveau. Ongeveer 300 atleten uit 20 verschillende landen namen er aan deel. Ook in 2010 organiseerde de V.J.J.F. vzw het Europees Open Kampioenschap, deze keer in de topsporthal in Gent. In 2011 werd het WK jeugd (-18 en -21) georganiseerd. In 2016 organiseerden we in Gent opnieuw het Europees Open Kampioenschap.