Flanders Open 31 oktober & 1 november 2009

Terug naar uitslagen

Het weekend van Allerheiligen vond in de topsporthal van Gent de eerste editie van het Flanders Open ju-jitsu plaats. Vorige jaren heette dit evenement nog simpelweg het Vlaamse kampioenschap ju-jitsu maar om de nationale atleten de kans te geven om zich op eigen bodem te meten met atleten uit andere landen, is het kampioenschap omgevormd tot het huidige Flanders Open. Dit zou moeten bijdragen tot het verhogen van het niveau van de Belgische ju-jitsukas, de ambitie is er immers om in de nabije toekomst bij de Europese top te gaan behoren. Voor deze eerste editie hebben er Nederlanders, Duitsers, Noren, Zweden en zelfs een Colombiaanse delegatie deelgenomen. De Belgen bleken goed bestand tegen al dat buitenlands geweld, vele gouden medailles gingen naar onze landgenoten en toonde zich klaar voor het wereldkampioenschap jeugd in Athene eind november. Ayrton Michaux , Stefanie Wauters, Yaron Guns, Maxime T'Jonck, Wendy Driesen zullen eind deze maand vertrekken naar de Griekse hoofdstad en maken allen kans op podiumplaatsen.

Op zaterdag kwamen de categorieën onder 15 jaar aan de beurt: In de categorie -27kg bij de pré-miniemen fighting system behaalde de jeugdige Lodens Ryan van de club Kuo Lung uit Heist-aan-Zee een mooie eerste plaats, gevolgd door Bergmans Ward van Yawara Borgerhout, de derde plaats ging naar Boysangur Khadjier van de Mechelse Budosporten. In de categorie tot 42 kg kon ook Lodens Ian zijn talent bevestigen in het fighting system. De twee broers Lodens zijn duidelijk grote talenten, snelheid en techniek zijn hun niet onbekend.

In de categorie tot 34kg in het fighting system naar Vanhelmont Noah van de club Saigen Sint-Niklaas. Meersman Nico, ook van club Saigen behaalde een mooie eerste plaats in de categorie tot 37 kg, de tweede plaats werd behaald door Tom De Weer van Fighting Keerbergen. In de categorie fighting cadetten tot 55kg moest Aris Chetchumyan de eerste plaats aan de Nederlander Jeffrey Vogels laten.

In de categorie tot 38kg fighting system ging het goud naar Bosschaerts Michael van Zanshin Ekeren.

Bij het fighting system dames tot 40kg ging het goud naar Kirsten Van Der Paelt uit Steenokkerzeel (club Okinawa).

In de categorie fighting kadetten tot 45kg behaalde Jahro Michielsen van Bushido Zandvliet een mooie eerste plaats. De bronzen medaille ging naar Wout Duez van Fighting Keerbergen. In de categorie fighting kadetten tot 50kg behaalde Miquel Verpoorter van Kuo Lung Heist de gouden medaille, tweede plaats ging naar Louis Cloots van Yawara Borgerhout. In het duo system bij de miniemen behaalde het duo Vanhelmont/Van de Velde van de club van Saigen een mooie eerste plaats. De tweede plaats ging naar het duo Losa/Lodens van Kuo Lung Heist aan Zee In de categorie duo kadetten dames heeft het koppel Gravensteyn/Huysmans van Jigo Bazel de eerste plaats ingenomen. Bij de duo kadetten gemengd moesten zij de eerste plaats aan het Nederlands duo Visser/Ramdihal laten. Bij het duo heren ging het goud naar het Noorse duo Monsen/Tholstrup.

Op de tweede dag van het Flanders Open kampioenschap kwamen de beloften (-18 jaar), junioren (-21 jaar), de senioren (+21 jaar) en masters (+35 jaar) aan bod.

Ondanks het voornemen dat hij het rustig aan ging doen om blessures te vermijden (aangezien hij geselecteerd is voor het wereldkampioenschap te Athene), won Ayrton Michaux (Okinawa Steenokkerzeel) al zijn wedstrijden. Hiermee bewijst Ayrton dat hij klaar is voor het WK eind november.

Yaron Guns (Kuo Lung Heist) behaalde in de categorie -73 kg een mooie eerste plaats, ook Yaron bevestigt hiermee zijn topvorm voor het nakende wereldkampioenschap.

Bij de dames (+70kg en -70kg junioren en senioren) fighting system toonde ook Stefanie Wauters dat ze de beste is. Stefanie kampte in drie verschillende categorieën. In de laatste wedstrijd van de categorie senioren -70kg kwam Stefanie echter ongelukkig ten val en moest afgevoerd worden, vermoedelijk heeft Stefanie haar arm uit de kom. Giovanni De Vent van Kuo Lung Heist-aan-Zee behaalde goud in de categorieën -69 kg en -77kg bij de seniors

Maxime T'Jonck behaalde zilver bij de junioren tot 69 kg, hij moest de eerste plaats aan Bram De Backer laten. Bram De Backer is een nog maar één jaar actief in de ju-jitsucompetitie, met deze overwinning laat hij zien dat het Belgische ju-jitsu er een beloftevolle atleet bijheeft en dat er in de toekomst rekening met hem gehouden zal moeten worden. William Van den Brempt (Okinawa Steenokkerzeel) behaalde een mooie bronzen medaille en er had zeker meer ingezeten voor hem. Wendy Driesen nam niet deel aan dit kampioenschap. Zij is nog herstellende van een lichte blessure maar zal zeker gerecupereerd zijn voor Athene.

Alle atleten die eind november naar het WK in Athene gaan hebben zeer goed gepresteerd voor eigen publiek. Dit maakt dat de verwachtingen voor het WK in Athene hoog gespannen staan voor de Belgische delegatie. Bondscoach Jean Vanhaeverbeke had dergelijk succes niet verwacht en heeft er dan ook alle vertrouwen in dat er mooie resultaten behaald zullen worden door onze delegatie in Athene.