Belgisch Kampioenschap Mons 12 & 13 mei 2007

Terug naar uitslagen

Op 12 en 13 mei 2007 vonden de Belgische kampioenschappen ju-jitsu plaats in het Waalse Flenu, nabij Bergen.

Op zaterdag stonden alle categorieën in het duo system en het fighting system voor de jongste kampers centraal. De leden van de Vlaamse Ju-Jitsu Federatie hebben goed gepresteerd. Door kwetsuren was het duo-koppel Youness Dalaa - Elena Torfs de grote afwezige in de duo-games. Alle podiumplaatsen bij de miniemen werden behaald door Vlaamse clubs. Charis Gavensteyn en Brenda Huysmans van Ippon Zwijndrecht wonnen goud, Toon Teysen en Kelly Kindt van Bushido Zandvliet wonnen het zilver, Sebastiaan Priem - Matisse Vercauteren van Kubuto Waasmunster en Shannon Gravensteyn - Anke Van Raemdonck van Ippon Zwijndrecht het brons.

In de categorie kadetten ging het brons naar Sarah Rotthier en Cynthia Baeke van Kabuto Waasmunster maar het goud ging naar Jourdan Foor en Maxence Verhelst van Acama Comines.

Jordi Michielsen en Jason De Wilde van Bushido Zandvliet presteerden knap en behaalden de 1ste plaats in de samengevoegde categorie beloften-junioren-senioren en kunnen zich nu ook Belgisch kampioen noemen. Arne Baeten en Laura Hosteaux van JJC Luchtbal waren knap 2de en lieten Arthur Renie en Nathalie Hellin van Tip Top Frasnes achter zich.

In de fighting-discipline bleken West-Vlaamse clubs Kuo Lung Knokke en Kuo Lung Heist-aan-Zee weer volop mee te strijden voor vrijwel elke podiumplaats. Evy Loge behaalde zilver bij de pre-miniemen meisjes en Jaron De langhe was goed genoeg voor het brons bij de pré-miniemen jongens. Kim Vanhaelemeersch en Aurélie Vandercruyssen behaalden respectievelijk de 1ste en 2de bij de miniemen -33kg.

Zaterdag bleef het maar gouden medailles regenen voor de Vlamingen. Noah Seneca (Okinawa Steenokkerzeel) werd 1ste bij de miniemen jongens -27kg en zijn prestatie werd in de -33kg geëvenaard door Jules Dewaele van Kuo Lung Heist-aan-Zee. Rutger Vanweehaeghe uit Heist werd 2de in de -34kg-categorie en het goud ging naar Louis Cloots van Yawara Borgerhout. Wout Duez van Fighting Keerbergen was 2de. Kylian De Langhe van Kuo Lung Heist-aan-Zee won het zilver bij de miniemen -41kg.

Ook bij de kadetten behaalden de leden van de VJJF knappe prestaties. Ashley Vanhaeverbeke en Ilona Dewaele van Kuo Lung Heist-aan-Zee behaalden respectievelijk goud en zilver in de -37kg-categorie, Jana Vertongen (Fighting Keerbergen) en Stephanie Gybels (JJ Overpelt) het goud en brons in de reeks -57kg en Laure Verheyen van de Mechelse Budosporten pakte het brons in de -64kg-categorie.

Bij de beloften meisjes was het uitkijken naar de prestaties van Wendy Driesen van JJC Luchtbal, die voor het eerst terug aantrad sinds enkele maanden vanwege kwetsuren aan de enkel. De revalidatie heeft haar blijkbaar veel deugd gedaan en ze bedankte met een 1ste plaats in de reeks -57kg. Johanna Dory van Heist-aan-Zee pakte het brons. Bij de beloften jongens -46kg ging het goud naar Matthias Gelaude van Heist-aan-Zee maar alle aandacht ging uit naar Yazid Dalaa (JJC Luchtbal) in de categorie -55kg. Yazid is blijkbaar niet meer van de 1ste plaats te stoten en is een kampioen in wording. De andere podiumplaatsen waren voor Ruben Ackx (Kuo Lung Heist) en Bert Pelemans (Yawara Borgerhout). Maxime T’Jonck uit Heist pakte het goud in de reeks -60kg en het brons ging naar Jeremy Beauchamps van Jigo Ronse. De Mechelse Budosporten gingen ook deze keer niet zonder goud huiswaarts en Tim Meysmans was de overwinnaar in de reeks +73kg.

Bij de junioren meisjes ging het goud in de categorie -70kg naar Stefanie Wauters van Kabuto Waasmunster.

Het spektakel barstte pas echt los toen Giovanni De Vent van Kuo Lung Heist-aan-Zee de tatami betrad. De Vent had al een goede indruk gemaakt op het Vlaams kampioenschap maar hier zou hij andere tegenstanders te duchten krijgen. De Vent was echter op de afspraak en pakte het goud door Arnaud Van Snick op indrukwekkende manier te kloppen. Jiri De Jonghe van Jigo Bazel werd knap 3de, een onverwachte prestatie die mogelijks veel goeds voorspelt voor de toekomst.

De juniorencategorie is ook de categorie waarin Fit-2-Fight sinds enige tijd domineert en het was deze keer niet anders. De gebroeders Eldar en Elbrus Gekhayev behaalden goud in de reeksen -69 en -77kg, waarna Elbrus nog eens de titel won in de Open categorie. Lorenzo Lootens, eveneens van Fit-2-Fight, behaalde er samen met Eldar Gekhayev een gedeelde 2de plaats en Anthony Van Hal van Ippon Zwijndrecht behaalde brons in de categorie -77kg als in de Open reeks. Anthony Vlassak van JJ Overpelt behaalde nog zilver in de categorie -69kg, wat een puike prestatie is. Mimoun Essoubhi van Ninjo Hoboken was terug van weggeweest en behaalde zilver in de -77kg-reeks.

De dominantie van de Waalse clubs bleef een onveranderd feit in de seniorenreeksen maar Heidi Gorgon (Okinawa Steenokkerzeel) behaalde toch een knappe 2de plaats in de -62kg-categorie en ook Daan de Coster (Mechelse Budosporten) zette zijn beste been voor en werd 3de bij de heren -62kg. ‘Dominantie’ is echter een synoniem geworden voor topju-jitsuka Sami Loussif van Ippon Zwijndrecht. Loussif speelde een soort thuiswedstrijd omdat hij inspecteur is bij de politie van Bergen. In maart haalde hij nog stevig uit op het Vlaams Kampioenschap te Malle in de fighting-discipline en het was wachten op de bevestiging van zijn goede vorm vooraleer hij naar het EK in Turijn vertrekt. Ondanks het feit dat Loussif momenteel geen gelijke kent in België zou het toch een moeilijke strijd worden want Loussif had avonddienst op zaterdag en moest 2 kilo verliezen vooraleer hij de gewichtsgrens van -77kg haalde. Dit laatste deed hij en hij kampte zondagnamiddag om het goud nadat hij zijn eerste 3 kampen met full-ippon had gewonnen voor de tijdslimiet was verstreken. In de finale bood Ludovic Cools toch wat meer weerwerk maar 17-3-cijfers illustreren Loussifs meesterschap en de grote vraag is of we volgende weekend dezelfde Sami te zien krijgen als die van vorig jaar op het Europacuptornooi van Parijs.

Kuo Lung Heist-aan-Zee clubinstructeur Jean Vanhaeverbeke weet nog steeds van geen ophouden en deed niet enkel mee in de categorieën Masters -80kg en +80kg maar hij won ze nog ook. Peter De Wortelaer van Keerbergen werd 2de in de -80kg reeks en Paul Dielissen (JJ Overpelt) pakte een verdienstelijke 3de plaats in de +80kg-categorie.