sChOOL JITSU

Wat is sChOOL-jitsu?
Het sChOOL-jitsu project is in het leven geroepen om ju-jitsu op een laagdrempelige manier toegankelijk te maken voor kinderen van de lagere school.

Bij sChOOL-jitsu worden de oefenvormen van Ne Waza / BJJ (grondoefeningen) aangepast zodat die bij de leefwereld van de kinderen aansluit door gebruik te maken van enkele 'dierentechnieken'. Deze veilige technieken en oefenvormen zorgen ervoor dat de ju-jitsusport op een eenvoudige manier kan aangeleerd worden aan de kinderen. Zo leren de kinderen de 'koalagreep', de 'krokodillengreep', 'paard en ruiter' en nog veel meer.

In samenwerking met de plaatselijke ju-jitsuclub worden in zoveel mogelijk scholen in een bepaalde gemeente een initiatieles gegeven aan de leerlingen van de lagere school tijdens de LO-lesuren. Een medewerker van de V.J.J.F. vzw geeft deze initiatielessen, eventueel samen met een lid van de ju-jitsuclub van die gemeente, en samen met de LO leerkracht. De LO leerkracht krijgt ook lesvoorbereidingen en een techniekenboekje om de lessen verder te geven of in hogere jaren, als lesinhoud van contact- en verdedigingsvormen.

sChOOL-jitsutornooi
Als alle deelnemende scholen de initiatielessen gehad hebben, wordt er een sChOOL-jitsutornooi gehouden tussen de scholen. De leerlingen worden dan in groepen verdeeld en kampen tegen andere leerlingen om de eerste plaats. Alle deelnemers krijgen na afloop een medaille.

Het idee ontstond enkele jaren geleden in Brussel bij één van onze clubs (BBJJA) en is ondertussen een succesvol jaarlijks evenement.

Met dit initiatief geven we de LO leerkrachten een leuke lesinhoud om contact- en verdedigingsvormen te kunnen aanbieden en zorgen we anderzijds voor meer bekendheid van de sport en van de plaatselijke ju-jitsuclub.

Foto's
Foto's 1ste interscholentornooi sChOOL-jitsu te Zaventem

Filmpjes


Downloads
Introductiebundel
Tornooireglement

Contact
Bent u als club of als school geïnteresseerd om deel te nemen aan het sChOOL-jitsuproject? Neem dan contact op via onderstaand e-mailadres.

Jordi Michielsen
Vlaamse Ju-Jitsu Federatie vzw
Drakenhoflaan 160
2100 Deurne
03/281 16 22
jordi.m@vjjf.be